Transcribathon

Om onze uitgebreide collectie herbariumspecimens te digitaliseren, hebben we mensen nodig die ons helpen met het invoeren van de gegevens op de etiketten van deze specimens. Op onze transcribathons helpen mensen ons om de informatie van het etiket in te voeren  via het crowdsourcing platform www.DoeDat.be, met behulp van ons herbariumpersoneel. Deze evenementen, georganiseerd in het Kasteel van Bouchout te Plantentuin Meise, zijn ook een uitgelezen moment voor de deelnemers om  onze wetenschappers te ontmoeten en te leren kennen.

Wat is een transcribathon?

Wat is nu een transcribathon of transcriptie-evenement? Wanneer het woord transcribathon wordt opgedeeld herken je delen van de woorden transcribere en marathon. Transcribere is afkomstig van het Latijn en betekent “overschrijven – kopiëren” en marathon is Grieks en slaat op het feit dat het om een langere periode gaat.

Op deze transcriptie-evenementen gaan de burgers samen met personeel (wetenschappers en technici) van het herbarium in de Plantentuin herbariumlabels van invasieve plantensoorten kunnen invoeren op het crowdsourcingsplatform www.DoeDat.be en krijgen ze de kans om de onderzoekers en elkaar beter te leren kennen.

De gegevens die tijdens deze transcribathons worden gegenereerd worden later online gezet op het virtueel herbarium van Plantentuin Meise www.botanicalcollections.be zodat deze online ontsloten en gebruikt kunnen worden door iedereen ter wereld

Agenda