Bloemenperk • Zomer

Witte bloemen

Duizendblad

Achillea millefolium

Deze groeikrachtige, meerjarige plant met aromatische bladeren vormt rechtopstaande bosjes en talrijke, compacte en schermvormige bloemtrossen. Kan zich aanpassen aan de meeste bodemtypes, zelfs in kalkrijke grond, maar verkiest een goed afwaterende niet te droge standplaats. Uitbundige bloei in de volle zon. De bladeren hebben een typische geur en de talrijke variëteiten bieden een breed kleurengamma. 

Enkele cultivars: ‘Cerise Queen’ (intens roze), ‘Alabaster’ (roomwitte kleur), ‘Feuerland’ (fel oranje) of ‘Summer pastels’ (gemengd geel, roze en rood).

Bloei: Juli tot september.

Foto: Maarten Strack van Schijndel

Gewone margriet

Leucanthemum vulgare

Meerjarige, bladverliezende plant die in struikachtige bosjes groeit. De bloeiwijze bestaat uit witte lintbloemen en goudgele buisbloempjes. De plant verkiest een luchtige en doorlaatbare, liefst niet te droge, bodem die kalkhoudend tot licht zuur mag zijn. Margrieten staan graag in de zon tot halfschaduw. 

Enkele cultivars: de uitbundig bloeiende ‘Maikönigin’, ‘Sonnenschein’ met zijn citroengele bloemen en ‘Reine de Mai’, een vroegbloeier met grote bloemen, wordt vaak gebruikt in bloemenweiden.

Bloei: Juni tot juli

Foto: Maarten Strack van Schijndel

Andere witte bloemen

Gewone engelwortel (Angelica sylvestris).

Paarse bloemen

Perzikbladig klokje

Campanula persicifolia

Meerjarige plant. Groeit in bosjes waaruit bloemstengels vertrekken met talrijke en grote, paarse of witte, klokvormige bloemen. Prefereert zon of halfschaduw en groeit op elk luchtig en humusrijk bodemtype. 

Enkele cultivars: ‘Alba Plena’ met dubbele, witte bloemen, ‘Wortham Belle’ met grote, dubbele, blauwe bloemen. Andere interessante soorten voor de tuin zijn: Campanula glomerata, het kluwenklokje, Campanula rotundifolia, het grasklokje, vormt ware bloemtapijten van ongeveer 20 cm hoog, Campanula rapunculus, rapunzelklokje of repelsteeltje, waarvan de wortel eetbaar is, Campanula rapunculoides, akkerklokje, en Campanula trachelium, het ruig klokje, met zijn talrijke dubbele bloemen, dat schaduw en een luchtige, kalkhoudende bodem verkiest.

Bloei: Juni tot augustus.

Foto: Maarten Strack van Schijndel

Vingerhoedskruid

Digitalis purpurea

Dit kruid dankt zijn naam aan de vorm van de bloempjes: asymmetrische buisjes die het uitzicht van een vingerhoed hebben. De grote, enkelvoudige bloemstengels kunnen ruim een meter hoog worden en dragen talrijke bloempjes in purperen tinten. Deze tweejarige plant vormt tijdens zijn eerste levensjaar een bladrozet en produceert pas vanaf het tweede jaar bloemstengels. Zaait zichzelf gemakkelijk uit. 

Let op: vingerhoedskruid is zeer giftig! 

Enkele cultivars: ‘Alba’ met witte bloemen en ‘Gloxiniiflora’ een uitbundige bloeier met grote roze, gele of zalmkleurige bloemen. 

Bloei: Juni tot september.

Foto: CC BY-SA by Anthony Morel

Andere paarse en roze bloemen

Akelei (Aquilegia vulgaris), Duifkruid (Scabiosa columbaria), Gewone smeerwortel (Symphytum officinale), Zeepkruid (Saponaria officinalis), Leverkruid of Koninginnenkruid (Eupatorium cannabinum), Blauwe monnikskap (Aconitum napellus), Muskuskaasjeskruid (Malva moschata), Echte valeriaan (Valeriana repens).

Gele bloemen

Koningskaars

Verbascum thapsus

Tweejarige plant met een vrij groot bladrozet bestaande uit donsachtige, mooie grijsgroene bladeren. De grote en unieke, enkelvoudige bloemaren dragen gele bloempjes die tegen de stengel groeien. De koningskaars staat graag in de zon, op een kalkrijke, droge en goed doorlaatbare bodem. Het is een geneeskrachtige, aromatische plant met een grote aantrekkingskracht voor bestuivers. Haar bloemen geuren licht naar honing. Een andere interessante soort is Verbascum nigrum of de zwarte toorts, die gele bloempjes draagt met een purperen hart en die een vochtigere bodem verkiest.

Bloei: Juli tot oktober.

Foto: CC BY by Luc Wyn

Heelblaadjes

Pulicaria dysenterica

Meerjarige, rechtopstaande plant met vertakte bloemstengels. De plant vormt dichte bosjes van lichtgroen loof waarop de hele zomer felgele bloemen te bewonderen zijn. De blaadjes hebben een vieze geur. De plant voelt zich bijzonder goed op vochtige plaatsen, op grasland, langs sloten en oevers en in moerassen maar verdraagt ook andere bodemtypes, tot brakke grond toe. De plant werd vroeger gebruikt om vlooien te verjagen maar heeft ook medicinale eigenschappen. De plant wordt minder courant aangeplant, hoewel ze gemakkelijk in onderhoud is. 

Bloei: Juli tot september.

Foto: Maarten Strack van Schijndel

Andere gele bloemen

Hertshooi (Hypericum androsaemum), Gele kamille (Anthemis tinctoria).

Andere kleuren

Grote weegbree (Plantago major), Grote of Wilde kaardenbol (Dipsacus fullonum).

Bloemenperk • Lente

Witte bloemen

Bosanemoon

Anemone nemorosa

Vaste, kruidachtige plant met wortelstok, die een dicht tapijt van handvormig samengestelde blaadjes vormt. Vanaf het begin van de lente verschijnen de kleine, witte, stervormige bloempjes. De bosanemoon groeit in de kruidlaag van het bos en beëindigt haar biologische cyclus vóór de bomen in blad komen. Ze verdwijnt na de bloei. Ze prefereert een voedingsrijke, doorlaatbare maar vochtige bodem en een plaatsje in de halfschaduw. 

Opgepast: de hele plant is giftig.

Bloei: Maart tot mei.

Foto: Maarten Strack van Schijndel

Daslook

Allium ursinum

Kruidachtige, meerjarige bolplant met bosjes lancetvormige, felgroene bladeren. De bloemstengels eindigen in een schermpje met stervormige, witte bloempjes. Daslook kan grote oppervakken bedekken, liefst op een schaduwrijke plek en op een eerder vochtige grond. De hele plant is eetbaar en verspreidt een sterke lookgeur. Deze geneeskrachtige plant vormt een uitstekend bloedzuiverend middel. Ze trekt ook bestuivers aan. Opgepast, de bladeren lijken op die van het giftige meiklokje; de geur is bepalend om het onderscheid te maken.

Bloei: Mei tot juni.

Foto: CC BY-SA by Dominicus Johannes Bergsma

Paarse en roze bloemen

Wilde of Boshyacint

Hyacinthoides non-scripta

Kruidachtige, meerjarige bolplant die bosjes vormt van lange, smalle, rechtopstaande bladeren. Aan het begin van de lente verschijnen de fel blauwe, welriekende bloemenklokjes die de kruidlaag in een fleurig blauw tapijt omtoveren. De hyacint stelt weinig eisen aan de bodem, voedselrijk of niet, als hij maar luchtig is. Blijkt toch een lichte voorkeur te hebben voor een goed doorwortelbare en zure grond. In bepaalde streken is het een beschermde soort en plukken wordt dus afgeraden. 

Opgepast: de gehele plant is giftig. 

Enkele cultivars:Een bekende cultivar is de wit bloeiende ‘Alba’. De boshyacint wordt gemakkelijk verward met de invasieve Spaanse hyacint (Hyacinthoides hispanica).

Bloei: April tot mei.

Foto: Maarten Strack van Schijndel

Maarts viooltje

Viola odorata

Mooi, discreet en geurig, meerjarig plantje dat via zijn uitlopers verder kruipt. Die uitlopers zijn half winterharde bladrozetten waaruit fijne, ranke steeltjes opschieten die kleine, mauve en licht geurende bloempjes dragen. Het maarts viooltje verkiest een lichte, goed doorlaatbare, voedingsrijke en niet te droge grond en een plaatsje in de halfschaduw. De bloempjes zijn eetbaar en worden ook in de parfumindustrie gebruikt. 

Enkele cultivars: de wit bloeiende ‘Alba’, ‘Baronne Alice de Rothschild’ met zijn diepblauwe bloemen, ‘Red charm’ met roze tot purperen bloemen en ‘La Valade’, die witte bloemen heeft met een roze schijn.

Bloei: Maart tot mei.

Foto: CC BY-SA by Strobilomyces

Andere paarse bloemen

Blauwe druifjes (Muscari botryoides).

Gele bloemen

Wilde narcis

Narcissus pseudonarcissus

Meerjarige bolplant die een tapijt vormt van aaneengesloten bosjes langwerpige bladeren. Vanaf maart ontluiken de gele, trompetvormige bloemen. De bloemdekslippen zijn geel en de bijkroon is trompetvormig. Narcissen houden van zonlicht en een goed afwaterende maar luchtige en vochthoudende bodem. Vermenigvuldigen kan door de klisters te splitsen. 

Opgepast: de volledige plant is giftig. 

Enkele cultivars: ‘Fragrant Breeze’ met geurige, witte en gele bloemen en ‘Mount Hood’ met witte bloemen. ‘Salome’ bloeit geel en oranje en ‘Carlton’ heeft grote, gele bloemen. 

Bloei: Maart tot april.

Foto: Maarten Strack van Schijndel

Gulden sleutelbloem

Primula veris

Meerjarige plant met een bladrozet. De schermvormige bloeiwijzen staan op een lange stengel die oprijst uit het loof en zijn samengesteld uit een tiental kleine, felgele en geurige bloempjes. De gulden sleutelbloem groeit op droge bodems, in de zon en op kalkhoudende bodems. Haar geurige bloemen zijn eetbaar en kunnen toegepast worden in limonade. Andere inheemse sleutelbloempjes: Primula acaulis, de stengelloze sleutelbloem, ook wel eierbloem genoemd en Primula elatior, de slanke sleutelbloem. Deze sleutelbloemen daarentegen groeien in de (half)schaduw en op een luchtige, doorlaatbare maar vochtige en humusrijke bodem, zonder al te veel kalk. 

Bloei: April tot mei.

Foto: CC BY-SA by Gilles San Martin

Andere gele bloemen

Gewoon speenkruid (Ranunculus ficaria).

Andere kleuren

Gevlekte aronskelk (Arum maculatum).