Ongeveer 15.000 tussen krantenpapier gedroogde planten komen jaarlijks het herbarium van Plantentuin Meise binnen. Dit plantenmateriaal moet samen met de bijbehorende inzamelgegevens gemonteerd worden op stevig papier met behulp van zelfklevende strips en/of touw zodat ze beschikbaar worden voor wetenschappelijk onderzoek. De curatoren van het herbarium en de herbariumtechnici loodsen de vrijwilligers, na een algemene introductie, doorheen dit proces en op het einde van de dag gaat men naar huis met enkele foto’s van gemonteerde planten en kennis over het belang van deze gedroogde planten voor de wetenschap.
Het herbarium van Plantentuin Meise telt ongeveer 4 miljoen collectiestukken en is daarmee één van de 14 grootste herbaria ter wereld. Een herbariumspecimen bestaat uit de plant die samen met de inzamelgegevens werd gemonteerd op een stevig vel papier en op die manier wordt bewaard. Via ons crowdsourcingsplatform DoeDat.be kan je etiketgegevens van gedroogde planten ontcijferen en invoeren (zie ook Online Pioniers). Het is niet altijd even gemakkelijk en het is soms een beetje puzzelwerk maar samen met de curatoren en herbariumtechnici slagen we er wel in om zoveel mogelijk kwalitatieve data in te voeren.
Het uiteindelijke doel is om de informatie wereldwijd digitaal beschikbaar te maken voor wetenschappers en het grote publiek overal ter wereld via www.botanicalcollections.be. Goede wetenschap begint namelijk bij het gebruik van betrouwbare gegevens.
Uitheemse soorten die hier geïntroduceerd worden, kunnen een impact hebben op de lokale biodiversiteit door hun interactie met inheemse soorten. Ze kunnen in directe competitie staan met inheemse soorten voor grondstoffen, bestuiversbezoeken, ze kunnen ze opeten of infecteren. De interacties tussen in- en uitheemse soorten worden spijtig genoeg vaak pas duidelijk als het kwaad al is geschied. De Plantentuin is uniek in zijn collectie uitheemse planten afkomstig van over de hele wereld en is een soort van proeftuin om dit soort van interacties te registreren. Samen gaan we op zoek naar welke inheemse soorten aangetrokken worden tot en interageren met deze uitheemse collectie van planten. Je hoeft geen expert te zijn, we stellen je een App voor waarmee het zeer gemakkelijk is soorten te herkennen en benoemen op basis van een foto.
De reuzenberenklauw, de halsbandparkiet, het aziatisch lieveheersbeestje, de reuzenbalsemien,… allemaal invasieve soorten die onze inheemse planten en dieren bedreigen en die je kan tegenkomen in de Plantentuin. Tijdens deze activiteit kom je meer te weten over het gevaar van deze invasieve soorten en kan je Plantentuin Meise helpen met deze planten te bannen uit hun 92 ha groot park
Heb je zin om samen met je bedrijf of team deel te nemen aan een visiteering evenement van max. 25 personen, surf dan naar www.groenepioniers.be om je in te schrijven. Een leuk ideetje voor een nooit te vergeten teambuilding in Plantentuin Meise.