Klimplanten

Bosrank

Clematis vitalba

Zeer groeikrachtige, houtachtige klimplant, die een lengte tot 20 meter kan bereiken. Deze bladverliezende plant heeft ovale, gepunte, tegenover elkaar staande bladeren die een diepgroene kleur hebben. De losse trossen met kleine, witgele, licht geurige bloempjes verschijnen in het voorjaar en groeien uit tot sierlijke, stervormige vruchten. De plant zelf staat best in de zon of in de halfschaduw, terwijl de voet moet beschaduwd worden. De bosrank prefereert een lichte, humusrijke, kleiachtige of kalkrijke bodem. 

Ze is giftig, zowel bij inname als contact.

Bloei: Juni tot augustus.

Foto: Maarten Strack van Schijndel

Wilde kamperfoelie

Lonicera periclymenum

Struikachtige, bladverliezende klimplant die verscheidene meters lang kan worden. Ze heeft ovale bladeren, die bovenaan groen zijn en onderaan grijsachtig. De trossen roomwitte bloemen geven vooral ’s avonds hun aangename geur af. De bloemen trekken ook veel vlinders aan en zijn bovendien eetbaar. De rode bessen daarentegen zijn bijzonder giftig. De plant groeit op een gedraineerde bodem en staat liefst in de zon of in de halfschaduw. Groeit goed met humus maar gedijt op alle bodems, zelfs in schrale grond. Heeft voor haar ontwikkeling een dragende constructie nodig. 

Enkele cultivars: ‘Scentsation’, met zeer sterk geurende gele bloemen, ‘Belgica’, met purperen en gele bloemen en ‘Serotina’, met donkerroze en roomkleurige bloemen.

Bloei: Juni to september.

Foto: Maarten Strack van Schijndel

Bloemenperk • Zomer